floral bedfordshire Yvonne Scheele duchesse

Mijn biografie
Ik begon in 1977 met het maken van kant. Ik woonde toen in Engeland en werd verliefd op de antieke Engelse klosjes. Ik werd in de gebruikelijke kanten ingewijd: Torchon, Bedfordshire en Bucks Point. Terug in Nederland ging ik door met het volgen van lessen en het leren van andere kantsoorten.

Withof
De kantgroep waarvan ik lid was, nodigde zuster Judith uit, om ons Duchesse–kant te leren. Zij was een expert op dat gebied. Zuster Judith vertelde ons dat ze experimenteerde met Duchesse en nodigde ons uit met haar mee te doen. Technieken voor het maken van krullen en andere kleine motieven veranderden; een nieuwe bewerking voor de rand werd ingevoerd. Deze werd 'rollen' genoemd. In de Duchesse kanten werden in sommige motieven nerven gerold om paren naar een ander deel van het motief mee te nemen, maar rollen aan de buitenkant van een motief gaf een totaal ander aanzien en visueel effect. In het begin werd niet elke rand gerold — slechts hier en daar — maar langzamerhand werd elke rand gerold. Het resulteerde in een kant met een drie-dimensionaal effect. In 1985 werd deze kant de naam Withof gegeven — de naam van het klooster van zuster Judith.

Publicaties
In samenwerking met twee co–auteurs begon ik te publiceren. Een boek over deze kantsoort verscheen in het Nederlands. Samen met dezelfde twee co–auteurs verscheen er in 1991 een boek in het Engels. In 1997 schreef ik 50 Dutch Bobbin Lace Patterns: Withof and Duchesse. Dit boek verscheen viertalig: Engels, Duits, Nederlands en Frans. Het gebruik van kant in kleding en als decoratie in huis wordt met dit boek gestimuleerd. Een boekje met patronen verscheen in 1998.

Floral Bedfordshire
In 1990 maakte ik hernieuwd kennis met de Floral Bedfordshire kant onder leiding van Barbara Underwood. De technische aanpak van Withof en Floral Bedfordshire lijkt op elkaar. De kantmaakster wordt voortdurend geconfronteerd met beslissingen die genomen moeten worden: als ik dit doe, wat gebeurt daar dan en wil ik dat? Voor beide kantsoorten maak ik ontwerpen en ik voer ze uit.

Nieuwe ontwikkelingen
In 1997 werden mijn echtgenoot en ik naar Singapore overgeplaatst. Tijdens mijn verblijf daar raakte ik geïnteresseerd in Aziatische ontwerpen en ik begon langzamerhand deze motieven in mijn kantontwerpen te verwerken. Precies als aan het einde van de 19e eeuw toen Engeland uit haar koloniën India, Azië en Afrika exotische bloemen, planten en dieren invoerde en deze de inspiratie vormden voor tal van ontwerpen. Ik heb met succes beide kantsoorten gecombineerd.
De Chinese motieven lieten mij niet los en ik begon na te denken over een manier om die vorm te geven. Ik experimenteerde met technieken om het beeld te verwezenlijken dat ik in gedachten had. Ik wilde dat mijn kant ging 'leven'. Als resultaat daarvan heb ik onlangs een koffietafelboek gepubliceerd van Aziatische motieven uitgewerkt in kant, met een korte tekst waarin de symboliek uitgelegd wordt.

Kennisoverdracht
Sinds 1981 geef ik in Nederland kantlessen. In 1986 breidt zich dat uit naar Engeland, met een Withof workshop. Sindsdien heb ik niet alleen in verschillende Europese landen lesgegeven, maar ook in Zuid Afrika, Australië, Singapore en Amerika.

Op dit moment geef ik niet alleen internationaal les, maar ook in mijn atelier in Apeldoorn, Nederland. Ik spreek Nederlands, Engels en Duits vloeiend. Ik maak nieuwe ontwerpen in Withof en Floral Bedfordshire en probeer al zoekend grenzen te verleggen. Mijn laatste boek Withof …. before and after bevat alle technieken die ik gebruikte voor de kanten die ik in de afgelopen jaren gemaakt heb. Niet alleen traditionele technieken zoals die voor de Withof Duchesse gebruikt worden, maar ook technieken die ik zelf ontwikkeld heb om de voorstelling die ik in gedachten heb op het kussen te verwezenlijken.